Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на полицейски органи за подкуп и за престъпление против правосъдието

13 Юли 2022 г.

Насрочено е разпоредително заседание от Софийски градски съд (СГС) по обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП) срещу Д.Ц. за това, че в качеството си на длъжностно лице – полицейски орган, поискал и приел дар, който не му следва, за да не извърши действие по служба – престъпление по чл. 302, т. 1, пр. 5, вр. чл. 301, ал. 1 от НК, и срещу С. К. за това, че спомогнал на Д.Ц. да избегне наказателно преследване, без да се е споразумял с него преди да е извършил самото престъпление – престъпление по чл. 294, ал. 4, вр. ал. 1 от НК.

Според събраните в хода на разследването доказателства, на 31.08.2018 г., около 18:30 ч., в гр. София, ул. „Иван Асен II“, полицейски автопатрул от столично районно управление, съставен от обвиняемия Д.Ц. и още двама полицейски служители, спрял за проверка лек автомобил, с който се движели И.Г. и В.Д. Полицейските служители изискали документи за проверка и заявили на водача на автомобила И.Г., че застраховката „Гражданска отговорност“ не е валидна, тъй като застрахователната компания, в която е направена, наскоро била фалирала. Обвиняемият Д.Ц. заявил на водача на спрения автомобил И.Г., че или ще му състави акт за установяване на административно нарушение (АУАН) за сумата от 400 лв., или И. Г. да му даде 200 лв., за да не бъде съставен такъв акт. И.Г. заявил на Д.Ц., че това е незаконно, а и няма толкова пари. Последният го накарал да си отвори портфейла, за да види колко пари има. И.Г. изпълнил искането на полицая и Д.Ц. му наредил да даде сумата от 130 лв. И. Г. дал исканите пари на полицейския служител.

Незабавно след напускането на полицейския автомобил, И.Г. подал сигнал на тел. 112, от където разговорът бил прехвърлен към „Оперативна дежурна част“ на районното управление. Свидетелят И.Г. разговарял с обвиняемия С.К., който бил полицейски инспектор в група „ОДЧ“ на районното управление и му разказал за случая.

Същия ден към 20:00 ч. И.Г. получил обаждане от обвиняем С.К., който бил решил да помогне на колегата си и поради това поканил И.Г. в районното управление. Там С.К. помолил И.Г. да не подава официална жалба срещу Д.Ц., а ако бъде призован от представители от съдебната система, да каже, че е допуснал грешка и че няма претенции към Д.Ц. Обвиняемият С.К. върнал на И.Г. сумата от 130 лв.

Обвинението се доказва от доказателствата, събрани чрез разпити на свидетели, разпознаване на лица, очна ставка, писмени доказателствени материали – заповеди, кадрови справки, длъжностни характеристики и други доказателствени източници. 

Предстои разглеждане на делото от съда.