Окръжна прокуратура – Велико Търново предаде на съд обвиняема, избегнала плащането на 103 756 лева данъчни задължения и укрила задължителни осигурителни вноски в размер на 169 521 лева

12 Юли 2022 г.

Окръжна прокуратура–Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу Ц.Ч. Тя е обвинена за това, че за времето от 14.10.2010 г. до 24.03.2016 г. в гр. Велико Търново, при условията на продължавано престъпление, в качеството си на управител и представител на дружество, чрез посредственото извършителство на счетоводител, избегнала установяването и плащането на данъчни задължения за авансов данък за доходи от трудови правоотношения по Закона за данъците върху доходите на физическите лица в особено големи размери – 103 756,33 лв. Парите са дължими от дружеството за различни данъчни периоди, възникнали за физически лица, които са в трудови правоотношения с дружеството. Обвиняемата извършила това, като потвърдила неистина относно размера на осигурителния месечен доход и размера на дължимия за авансово удържане данък по чл. 42 от ЗДДФЛ в подадени декларации пред ТД на НАП – Велико  Търново (престъпление по чл. 255, ал. 3, вр. ал. 1, т. 2, пр. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК).

Отделно от това, за времето от 23.01.2015 г. до 24.03.2016 г., обвиняемата укрила за дружеството-осигурител и за осигурени при него физически лица задължителни осигурителни вноски за държавно обществено осигуряване в особено големи размери – 125 346,50 лв. и за здравно осигуряване – 44 175,43 лв., като обявила пред ТД на НАП – Велико Търново осигурителен доход в по–малък размер от действително получения от осигурени физически лица и потвърдила неистина относно размера на дължимите за внасяне задължителни осигурителни вноски за държавно обществено осигуряване и за здравно осигуряване в подадени пред ТД на НАП – Велико Търново декларации (престъпление по чл. 255б, ал. 3, вр. ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК).

Обвиняемата набирала физически лица, които назначавала на трудов договор към представляваното от нея дружество на длъжност „аниматор“ и ги командировала за изпълнение на трудовите им задължения в туристически обект в различни държави. За периода от септември 2010 г. до март 2016 г. тя сключила общо 531 трудови договора с различни лица. При изготвянето на документите за назначаване им, обвиняемата посочвала на счетоводителя да вписва суми на трудови възнаграждения, които били значително по-ниски от действително договорените и фактически изплащани. Сумите, представляващи реалното трудово възнаграждение на наетите лица, които били в значително по-висок размер от вписания в сключените трудови договори, били изплащани на служителите в брой или внасяни по техни банкови сметки, като за тях не били съставяни счетоводни документи.

Предвид това в подавани декларации били декларирани неверни стойности на трудовото възнаграждение и осигурителния доход, които били в по–нисък размер от действителния такъв на работещи и осигурени към дружеството физически лица. Оттам за същите тези лица бил деклариран и по-нисък размер от действителния на дължимите задължителни осигурителни вноски и авансов данък за доходи от трудови правоотношения.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.