Районна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем турски граждани за недекларирана валута за общо 1 208 890 лева, открити в товарен автомобил на ГКПП - Капитан Андреево

5 Юли 2022 г.

Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство Д.К., на 61 г., турски гражданин, за това, че на 4 юли 2022 г. на ГКПП - Капитан Андреево при излизане от България за Турция не изпълнил задължението си да декларира писмено пред митническите органи пренасяната валута през границата на страната, която  е външна граница за Европейския съюз и стойността на паричните средства е в особено големи размери. Престъплението е квалифицирано по чл.251 ал.1 от Наказателния кодекс.

На 4 юли 2022 г. около 18.25 часа на ГКПП - Капитан Андреево, за излизане от България в посока към Турция пристигнал товарен автомобил с турска  регистрация. Автомобилът пътувал от Германия през България за Ирак и се управлявал от Д.К.

Митническите служители от Териториална дирекция „Митница Бургас“ при Агенция „Митници“ извършили проверка на превозното средство. Те намерили недекларирани парични средства в размер на 531 315 британски лири с обща българска равностойност около 1 208 890 лева. Валутата била укрита в арматурното табло на шофьорската кабина и в хладилния агрегат на полуремаркето.

Обвиняемият Д.К. е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурор от Районна прокуратура-Хасково.

Извършват се действия по разследването под надзора на Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение-Свиленград.

Видео