5-годишна присъда за опит за умишлено убийство по обвинителен акт на Софийска градска прокуратура

21 Юни 2022 г.

На 02.06.2022 г. Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт пред Софийски градски съд (СГС) срещу руския гражданин Р. Н. за опит за умишлено убийство, като опитът е останал недовършен поради независещи от дееца причини – престъпление по чл. 115 във вр. чл.18, ал. 1 НК.

На 17.11.2021 г., около 03:30 ч. в гр. София, ж.к. „Надежда“, в изоставена сграда, обвиняемият Р. Н. и пострадалият Т. Т. се скарали. Р. Н. извадил нож и нанесъл един силен удар в дясната половина на гърдите на Т. Т. Обвиняемият отново посегнал към пострадалия и се опитал да нанесе втори удар, но не успял.  Пострадалият извикал за помощ към свидетел, който веднага се отзовал. Двамата заедно избягали и стигнали до денонощен магазин. Служителката от магазина се обадила на тел. 112 и на мястото веднага били изпратени полиция и екип на медицинска помощ. Пострадалият бил опериран по спешност.

В резултат на удара на Т. Т. било причинено едно прободно-порезно нараняване, довело до увреждания, от които без бързата, високоспециализирана хирургична и реанимационна намеса, в сравнително кратък период от време, би настъпил летален изход.

На 20.06.2022 г. се проведе разпоредително заседание.

На основание чл. 252, ал. 1 от НПК съдът прецени, че са налице предпоставките за разглеждане на делото по особените правила на глава 27 от НПК – съкратено съдебно следствие.

В хода на съдебните прения прокуратурата посочи, че са налице многобройни, смекчаващи отговорността обстоятелства – деянието представлява опит към престъпление по чл. 115 от НК; подсъдимият не се е укрил и е съдействал на разследващите органи, като е предал средството за извършване на престъплението; подсъдимият е във влошено здравословно състояние.

Предвид горното прокуратурата поиска да бъде наложено наказание при условията на чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК – лишаване от свобода за срок от 5 години при първоначален общ режим.

Съдът призна подсъдимия Р. Н. за виновен за престъплението по чл. 115, във вр. с чл. 18, ал. 1 от НК и му наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 5 години при първоначален общ режим. Същевременно беше потвърдена мярката за неотклонение „задържане под стража“.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Софийски апелативен съд.