Окръжна прокуратура – София води разследване за опит за контрабанда на хероин през границата на страната

20 Юни 2022 г.

Под ръководството на Окръжна прокуратура–София се води разследване по образувано досъдебно производство за извършени престъпления по чл. 354а, ал. 1, пр. 4, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 и по чл. 242, ал. 2, вр. чл. 18, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

Около 18,50 ч. на 18.06.2022 г. на ГКПП-Калотина при излизане от страната е бил спрян за проверка лек автомобил, м. „БМВ", със сръбски регистрационни номера. В специално пригодени тайници на четири места в колата гранични и митнически инспектори са открили 12 пакета, съдържащи прахообразно вещество. При направен полеви наркотест то реагирало на хероин. Общото му тегло е 5653,6 грама.

С постановление на прокурор в Окръжна прокуратура–София гражданите на Сърбия - водачът на превозното средството Д.С. (на 22 години) и пътуващата с него Н.С. (на 51 години), са привлечени в качеството на обвиняеми за незаконно държане на високорисково наркотично вещество с цел разпространение и опит за пренасяне на наркотика през границата на страната. Извършеното от обвиняемите престъпно деяние е останало недовършено поради намеса на митническите власти.

Чуждестранните граждани Д.С. и Н.С. са задържани за срок до 72 часа.

Действията по разследването продължават.