По обвинение на Софийска районна прокуратура на затвор е осъден Л.Я., заканил се с убийство на председателя на 46-ото Народно събрание и на бившия премиер на Република България

15 Юни 2022 г.

По внесен обвинителен акт на Софийска районна прокуратура на затвор е осъден 26-годишният Л.Я., който в условията на продължавано престъпление се е заканил с убийство на председателя на 46-ото Народно събрание и на бившия премиер на Република България.

На 24.10.2021 г. след 22 часа в гр. Варна, обвиняемият Л.Я. изпратил две съобщения на имейла на Министерство на правосъдието, в които написал, че има пистолет и ще убие председателя на 46-ото Народно събрание.

На 25.10.2021 г. отново след 22 часа в гр. София, от личната си електронна поща Л.Я. изпратил имейл на електронна поща на Министерство на правосъдието, в който написал, че ще убие бившия премиер на Република България.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпления по чл. 144, ал. 3, вр. ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК и по чл. 144, ал. 3, вр. ал. 1 от НК. В хода на разследването са направени експертизи и са разпитани свидетели.

Обвиняемият е признал вината си и след одобрено от Софийски районен съд споразумение, на Л.Я. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 7 месеца и 15 дни, което той следва да изтърпи при първоначален „строг“ режим. Споразумението има последици на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване.