По обвинителен акт на Районна прокуратура-Хасково е осъдена жена, изхвърлила бебето си в контейнер за смет в гр. Димитровград

15 Юни 2022 г.

По обвинителен акт на Районна прокуратура-Хасково е осъдена  Я.А., на 21 г. Тя е призната за виновна за това, че на 26 срещу 27 март 2022 г. в  жилище в гр. Димитровград, като майка, след раждането умишлено е умъртвила новородената си рожба от мъжки пол - престъпление по чл.120 ал.1 от Наказателния кодекс.

Районен съд-Димитровград е наложил на Я.А. наказание от 1 година и 10 месеца лишаване от свобода условно с 3 години изпитателен срок. 

На 26 срещу 27 март 2022 г.,  Я.А. била в дома си в гр. Димитровград. Там се намирали двете й малолетни деца и неин познат. Същата вечер тя родила в банята доносено и жизненоспособно дете от мъжки пол. За новороденото бебе не били положени грижи. То било оставено в банята, завито в хавлия, и около един час след раждането е починало. На 28.03.2022 г. Я.А. поставила детето си в платнена чанта и го изхвърлила в контейнер за смет в гр. Димитровград.  На същия ден, около 14,40 ч., бебето било открито от гражданка, която подала сигнал в РУ-Димитровград.

На делото прокурорът е пледирал на Я.А. да бъде наложена ефективна присъда. Предстои да бъде внесен протест от Районна прокуратура-Хасково срещу така наложеното наказание от съда.