Съдът потвърди глоба от 1 000 лева за бивш полицай, причинил лека телесна повреда на шофьор при спор на пътя край Пловдив

10 Ноември 2015 г.

Окръжен съд-Пловдив потвърди наложено административно наказание от 1 000 лева глоба на бивш полицейски служител по внесен обвинителен акт на Районна прокуратура-Пловдив за причиняване на лека телесна повреда без разстройство на здравето, като деянието е извършено по хулигански подбуди – престъпление по чл. 131 ал. 1 т. 12 във връзка с чл. 130 ал. 2 от Наказателния кодекс.

Окръжен съд-Пловдив потвърди наложено административно наказание от 1 000 лева глоба на бивш полицейски служител по внесен обвинителен акт на Районна прокуратура-Пловдив за причиняване на лека телесна повреда без разстройство на здравето, като деянието е извършено по хулигански подбуди – престъпление по чл. 131 ал. 1 т. 12 във връзка с чл. 130 ал. 2 от Наказателния кодекс. 34-годишният Георги П., е освободен от наказателна отговорност по чл. 78А от Наказателния кодекс за посоченото престъпление, тъй като за същото законът предвижда наказание до 1 година лишаване от свобода или пробация. Георги П. не е осъждан за престъпление от общ характер и не е бил освобождаван от наказателна отговорност за друго деяние. Бившият полицай е бил осъден за това, че причинил лека телесна повреда на Бейсим С., на 34 г. от гр. Асеновград.    

Със същото наказание – глоба в размер на 1 000 лева, и по същите причини са били наказани Румен И., на 35 г. от гр. Пловдив, и Илиян М., на 48 г. от гр.Пловдив, тъй като в съучастие по хулигански подбуди са причинили леки телесни повреди на повече от едно лице – на непълнолетния Х.И., на 14 г. ,от гр. Асеновград, и на малолетния С.С, на 13 г., от гр. Асеновград. С действията си всеки един от двамата е извършил престъпление по чл. 131 ал. 1 т. 4 във връзка с чл. 130 ал. 2 във връзка с чл. 20 ал. 2 от Наказателния кодекс.

    Според обвинителния акт  на 19 октомври 2013 г. е възникнал инцидент на пътя между гр. Пловдив и гр. Асеновград. На същата дата  следобед по този път се движели с автомобилите си обв. Георги П., който управлявал лек автомобил, марка „Хонда“, и 34-годишния Бейсим С., който шофирал лек автомобил, марка „Пежо“. Докато се движел с автомобила си свид. Бейсим С. застигнал автомобила на Георги П. и го изпреварил. Изпреварването обаче било възприето като опасно от Георги П. и спътниците му Илиян М. и Румен И. В резултат на това и при самата маневра между тях и пътуващите в лекия автомобил „Пежо“ били разменени обидни жестове.  Георги П. последвал автомобила на Бейсим С., и след като го застигнал на пътя, близо до разклона за гр. Куклен, го изпреварил и го спрял. След това тримата обвиняеми излезли от автомобила си и отишли до колата, управлявана от Бейсим С. Без да разговаря, обв. Георги П. започнал да нанася удари на Бейсим С, а Илиян М. и Румен И. извлекли двете деца от „Пежо“-то и също им нанесли удари.  След това тримата обвиняеми се качили в автомобила си и продължили в посока гр. Асеновград. Пострадалите подали сигнал за възникналия инцидент на тел. 112 и впоследствие предвид  нанесените удари посетили медицинско заведение, където им била оказана помощ и били прегледани. Георги П. към онзи момент е бил служител на ОД на МВР-Пловдив. По време на инцидента не е бил на работа, ползвал е личен автомобил.

Предвид внесения обвинителен акт от РП-Пловдив е било образувано производство в Районен съд-Пловдив, по което тримата обвиняеми са били признати за виновни, а произнасянето на Районен съд-Пловдив е било потвърдено от Окръжен съд-Пловдив и е влязло в сила на 2 ноември 2015 г.