Обвинение за подкуп, телесна повреда на полицейски органи и държане на наркотици е внесено в съда от Софийска градска прокуратура

20 Май 2022 г.

Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна обвинение на А. Ш. за престъпления по чл. 304а, пр. 1-во, алт. 3, вр. с чл. 304, ал. 1 от НК; чл. 131, ал. 2, пр. 4, вр. ал. 1, т. 4, пр. 3, вр. чл. 130, ал. 2, вр. ал. 1 от НК; и чл. 354а, ал. 5, вр. с ал. 3, пр. 2-ро, т. 1, пр. 1-во от НК.

Според събраните в хода на разследването доказателства на 12.07.2019 г., около 09:15 ч., в гр. София, ж.к. „Студентски град“ полицейски инспектори от 07 РУ – СДВР спрели за проверка моторно превозно средство, управлявано от А. Ш. Обвиняемият, виждайки полицейския автомобил, започнал да бърка в джобовете на панталоните си, извадил от тях полиетиленово пликче с коноп и го пъхнал в предната част на панталоните си. Полицаите се легитимирали, поискали документите за самоличност на обвиняемия, направили справка по телефона и разбрали, че А. Ш. е осъждан. На въпрос дали носи в себе си забранени от закона вещи, обвиняемият бръкнал в панталоните си, извадил и изхвърлил на земята пликчето с коноп и отговорил отрицателно. Полицаите пристъпили към задържането му, при което А. Ш. оказал яростна съпротива. Въпреки че бил повален на земята, успял с коляно да удари единия полицай в лицето, в резултат на което му причинил кръвоизлив в носа. С другия си крак обвиняемият нанесъл удари в крака и ръката на другия полицай. След това А. Ш. предложил на служителите на реда пари, за да го пуснат и да не го задържат.

Разследването по делото е проведено от 07 РУ-СДВР под ръководството и надзора на СГП. В хода му са разпитани свидетели, извършен е оглед на местопроизшествие, приобщени са веществени доказателства, назначени и изготвени са експертизи, проведени са и други действия по събиране и проверка на доказателства.

Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото от Софийски градски съд.