Прокуратурата и полицията предотвратиха незаконен трафик на чужди граждани

29 Октомври 2015 г.

Под ръководството на Районна прокуратура - Елин Пелин се провежда разследване за опит за противозаконно подпомагане на  група от тридесет и шест броя чужденци да пребивават и преминат в страната в нарушение на закона и за хулиганство, отличаващо се по своето съдържание с изключителен цинизъм и дързост -  престъпление по чл. 281 ал.2 т.1 и т.5, вр. с ал.1, вр. с чл. 18, ал.1 НК и по чл. 325 ал.2 НК.

Под ръководството на Районна прокуратура-Елин Пелин се провежда разследване за опит за противозаконно подпомагане на  група от тридесет и шест броя чужденци да пребивават и преминат в страната в нарушение на закона и за хулиганство, отличаващо се по своето съдържание с изключителен цинизъм и дързост -  престъпление по чл. 281 ал.2 т.1 и т.5, вр. с ал.1, вр. с чл. 18, ал.1 НК и по чл. 325 ал.2 НК.

На 28.10.2015 г. около 10.00 часа е подаден сигнал на телефон 112 за голяма група чужди граждани, находяща се на горски път, отбивка между с. Нови хан и с. Вакарел, в местност „Заслона”. На място са изпратени полицейски патрули.  Установени са бежанци, които се самоопределят с афганистански произход. Лицата са на видима възраст между 18 и 35 години само от мъжки пол, не са оказали съпротива и са били охранявани от полицейските служители, като е уведомена група „Миграция”. В този момент на отбивката между с. Нови хан и с. Вакарел, в местност „Заслона”  са се появили два автомобила, които е следвало  да превозят бежанците до гр. Видин - лек автомобил марка „Нисан”, управляван от Пламен  Велков и  микробус марка „Мерцедес” с чуждестранна регистрация, управляван от неустановено до момента лице. При вида на полицейските служители двата автомобила се опитали да избягат. Полицейските служители подали сигнал „Стой Полиция” и тръгнали към автомобилите. Шофьорът на  лек автомобил марка „Нисан” не се е подчинил на така подадената команда, а ускорил скоростта, движейки се непосредствено срещу един от полицейските служители. Последният успял да се отмести встрани, за да не бъде прегазен и  произвел предупредителен изстрел във въздуха, а след това и по автомобила в областта на автомобилните гуми. Предупредителни изстрели произвели и другите полицейски служители, които са били на място. В резултат на действията на полицейските служители, автомобилът м. „Нисан“ е бил спрян, водачът му е задържан, а водачът на буса е успял да избяга.  Извършен е оглед на местопроизшествие, разпитани са 4 чужди граждани пред съдия.

Пламен Велков е привлечен като обвиняем за извършените две престъпления и е задържан от прокурора до 72 часа. Велков е направил пълни самопризнания.

Работата по случая продължава.