Районна прокуратура-Варна ръководи досъдебно производство за блудствени действия спрямо малолетно лице

28 Януари 2022 г.

Районната прокуратура в гр. Варна ръководи досъдебно производство за престъпление по чл. 157, ал. 4 от НК – за извършени действия на полово удовлетворение с лице от същия пол, ненавършило 14-годишна възраст.

Досъдебното производство е започнато на 27.01.2022 г. Установено е, че на тази дата 10-годишно момченце е било на школа в читалището в гр. Аксаково. По време на урока учителят – 24-годишният Н. Г., започнал да извършва спрямо детето действия, които могат да се определят като такива за възбуждане и удовлетворяване на полово желание. След това предупредил момчето, че случката трябва да си остане само между тях. Извършителят е задържан за 24 часа. Предстои да му бъде повдигнато обвинение и да бъде внесено искане в Районен съд-Варна за налагане на мярка за неотклонение задържане под стража.

Работата по досъдебното производство продължава с разпити на свидетели, назначаване на експертизи, в това число медицинска, на пострадалото дете. Предстои да бъде извършено и претърсване в дома на извършителя, както и други необходими процесуално-следствени действия.

За престъплението по чл. 157, ал. 4 от НК се предвижда наказание лишаване от свобода от 2 до 6 години.