Наказание 6 години лишаване от свобода беше наложено на подсъдим за извършен грабеж по обвинение на Софийска градска прокуратура

19 Януари 2022 г.

Наказание 6 години лишаване от свобода при първоначален строг режим на изтърпяване наложи Софийски градски съд (СГС) на 26-годишния Т. Е. за извършен грабеж в условията на опасен рецидив.

Обвинителният акт за престъпление по чл. 199, ал. 1, т. 4 вр. чл. 198, ал. 1 вр. чл. 29, ал. 1, б. „а“ и б. „б“ НК е внесен от Софийска градска прокуратура (СГП) в съда на 07.09.2021 г.

Делото в съда е разгледано по реда на глава XXVII от НПК „Съкратено съдебно следствие“, като подсъдимият Т. Е. е признал изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт. Поради това наказанието му е определено по правилата на чл. 58а от НК, като наложеното наказание 9 години лишаване от свобода е намалено с една трета.       

Подсъдимият е признат за виновен в това, че на 08.12.2020 г. около 06:30 часа в гр. София, кв. „Орландовци“, отнел от владението на С. П. дамска чанта ведно със съдържащите се в нея пари и други вещи на обща стойност 388 лв., с намерението противозаконно да ги присвои. За да отнеме вещите, Т. Е. употребил сила, като издърпал чантата от рамото на С. П. Грабежът е извършен в условията на опасен рецидив, тъй като подсъдимият е бил двукратно осъждан на по 2 години лишаване от свобода, като и предходните осъждания са били за грабежи, всеки от които извършен в условията на продължавано престъпление. 

Присъдата е постановена на 14.01.2022 г. Тя не е окончателна и подлежи на обжалване и протестиране.