Прессъобщение на Софийска градска прокуратура

17 Януари 2022 г.

Във връзка с запитвания от медии относно твърдението на министър-председателя на Република България г-н Кирил Петков в студиото на „Тази неделя“ по ВTV на 16.01.2022 г. „не видях правилно третиране от прокуратурата“ по отношение на изпратени от него сигнали, в качеството му на служебен министър на икономиката, касаещи ремонт и реконструкция на няколко язовира, Софийска градска прокуратура предоставя следната информация:

Твърдението, че по отношение на изпратените от него сигнали не са предприети „правилни“ действия от страна на прокуратурата, не отговаря на истината. Във връзка с постъпил сигнал от Министерство на икономиката за неупражнен достатъчен контрол при ремонта и реконструкцията на 414 язовири, е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 219, ал. 2 от НК. Наблюдаващият прокурор е предприел всички необходими действия съгласно българското законодателство с оглед разкриване на обективната истина. Екип от следователи от Национална следствена служба са извършили множество активни действия по разследването, които продължават и към момента.

Обществеността е периодично информирана, което е видно и от публикувано на 11.10.2021г. https://prb.bg/bg/news/53712-informatsiya-vav-vrazka-s-obrazuvani-dosadebni-proizvodstva-i-proverki-po-postap.