Софийска градска прокуратура се самосезира във връзка с хакерска атака срещу сайтовете на „Капитал“ и „Дневник“

13 Януари 2022 г.

Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира във връзка с информация за хакерска атака срещу сайтовете на „Капитал“ и „Дневник“, извършена днес.

Прокурор в СГП незабавно разпореди извършването на проверка по наличната информация, съдържаща данни за престъпление от общ характер, във връзка с DDoS атака срещу интернет страниците на посочените медии, довела до затруднения в работата им и на достъпа на потребителите до тях.

Проверката е възложена на ГДБОП-МВР, като след приключване материалите следва да бъдат докладвани в Софийска градска прокуратура за преценка на събраните данни и наличието на основания за образуване на досъдебно производство.

СГП напомня, че на 09.12.2021 г. образува досъдебно производство за компютърно престъпление по чл. 319г, ал. 2 НК по сигнал от „Труд Медиа“ ЕООД във връзка с две DDoS атаки, извършени от IP адреси, които не са от българското адресно пространство и които са довели до затрудняване дейността на медията. Разследването е възложено на ГДБОП и се води за усложнена престъпна дейност по чл. 26, ал. 1 от НК, като са дадени указания за извършването на конкретни действия по събиране и проверка на доказателства.