По обвинение на Окръжна прокуратура-Ловеч бе осъден мъж, представил неверни сведения през ДФ „Земеделие“, за да получи средства от еврофондове

13 Януари 2022 г.

Върховният касационен съд потвърди решение на Великотърновския апелативен съд и осъди обвинен от Окръжна прокуратура-Ловеч мъж за извършено от него престъпление по чл.248а, ал.5, във вр. с ал.2, във вр. с ал.1, във вр. с чл.26 от НК.

Б. Б. е предаден на съд от Окръжна прокуратура-Ловеч за това, че в периода 29.05.2013 г. до 30.05.2014 г., в гр. Троян, при условията на продължавано престъпление, чрез две отделни деяния, представил пред Общинска служба „Земеделие“, гр. Троян и Областна дирекция на Държавен фонд „Земеделие“, гр. Ловеч, неверни сведения в заявление–форма за физически лица за подпомагане на кампания 2013 г. и 2014 г., съгласно  изискванията от Закона за подпомагане на земеделските производители. В приложените документи той заявил, че към датата на подаване на заявлението трайно ползва земеделските площи, които отговарят на условията за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние, въпреки че в действителност заявените земеделски парцели не били ползвани от него. Така Б. Б. получил средства за 2013 г. в размер на 3 878,44 лв. и за 2014 г.  в размер на  2071,21 лв. от „Европейски фонд за гарантиране на земеделието“ по мярка „Схеми за единно плащане на площ“ и от „Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони“ по мярка „Плащания за природни ограничения в планинските райони“, схема за разделително плащане и схема за „Национални плащания на площ“.

За извършеното деяние Б.Б. е осъден на две години лишаване от свобода, което наказание на основание чл. 66 от НК е отложено с изпитателен срок от три години, както и да заплати на Държавен фонд „Земеделие“ обезщетение за причинените имуществени вреди в размер на отпуснатите му средства.

Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване.