Мъж е обвинен за опит за изнасилване и грабеж при опасен рецидив по обвинителен акт на Софийска градска прокуратура

12 Януари 2022 г.

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски градски съд (СГС) срещу И. Д., на 35 години, за опит за изнасилване и грабеж, извършени в условията на опасен рецидив - престъпление по чл. 152, ал. 3, т. 5, вр. ал. 1, т. 2, пр. 1, вр. чл. 18, ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б. „а“ и б. „б“ от НК и престъпление по чл. 199, ал. 1, т. 4, вр. чл. 198, ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б „а“ и б. „б“ от НК.

Събраните в хода на разследването доказателства сочат, че на 24.06.2021 г. около 20:20 ч. в гр. София пострадалата Д. Т. се прибирала към дома си след работа. Тя слязла от автобус на спирка на масовия градски транспорт на бул. „Европа“ в района на бензиностанция. Докато вървяла по улица, водеща към ж.к. „Модерно предградие“, обвиняемият я нападнал в гръб, като я издърпал, хващайки я за блузата. Избутал я от тротоара в обрасъл с храсти терен, където я съборил на земята. Опитите му да разкъса блузата на пострадалата и да свали панталона ѝ останали без успех, тъй като тя се съпротивлявала. Обвиняемият хванал лявата ръка на пострадалата и я извил силно, взел ѝ мобилния телефон и докато Д. Т. продължавала да се съпротивлява, той продължавал с опитите да събуе панталона ѝ. Чули се гласове на преминаващи хора и обвиняемият побягнал. При пострадалата пристигнали девет лица, които възприели част от случилото се. Едно от тези лица се обадило на тел. 112 и подало сигнал. Междувременно обвиняемият бил забелязан от двама служители на 09 РУ-СДВР, които се намирали в района на местопроизшествието. Непосредствено след това при полицейските служители тичайки пристигнали мъж и момиче, които им съобщили, че мъжът, който тичал пред тях, е извършил опит за изнасилване. Служителите на реда веднага се насочили към посоката на придвижване на обвиняемия, настигнали го и го задържали. 

В хода на разследването са извършени разпити на свидетели, оглед на местопроизшествие, освидетелстване, обиск и изземване, приобщени са веществени доказателства, назначени и извършени са ДНК-експертиза, оценителна и видеотехническа експертизи, приложени са справки и други документи.  

При разпита си като обвиняем в хода на досъдебното производство И. Д. се признава за виновен в извършване на престъпление по чл. 199 НК, но не и за виновен в извършване на престъпление по чл. 152 от НК.

Спрямо И. Д. се изпълнява мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително заседание по делото.