Софийска градска прокуратура повдигна окончателно обвинение на три лица за грабеж в големи размери и за противозаконно отнемане на МПС

11 Януари 2022 г.

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски градски съд (СГС) срещу три лица.

В. Х. на 47 години е обвинен в престъпление по чл. 199, ал. 1, т. 1 и т. 4, вр. чл. 198, ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1 б. „а“ и б. „б“, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК и по чл. 346, ал. 5, вр. ал. 2, т. 1 вр. ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

Д. Х. на 24 години и Ц. С. на 30 години са обвинени в престъпления по чл. 199, ал. 1, т. 1, вр. чл. 198, ал. 1, вр чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК и по чл. 346, ал. 5, вр. ал. 2, т. 1 вр. ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

В хода на проведеното разследване е било установено, че на 21.05.2019 г. пострадалият Ю. Т. отишъл на среща с обвиняемите в гр. София, ж.к. „Фондови жилища“ с цел те да поискат от него съдействие за теглене на кредит. Пострадалият се придвижил до мястото на срещата с товарен автомобил на стойност 30 400 лв., управляван от неговия шофьор М. С. Пострадалият имал в автомобила 2 кашона с билков ликьор и 1 бр. слънчеви очила. Носел на лявата си ръка ръчен часовник с хронограф на стойност 22 800 лв., носел и кожена чанта през рамо ведно с вещите в нея – парична сума от 50 000 лв., парична сума от 1000 лв., парична сума от 200 евро, връзка с ключове, 2 бр. дистанционни управления, 1 бр. портфейл.

На мястото на срещата Ю. Т. слязъл от автомобила и застанал пред него. Обвиняемият Д. Х. се приближил, взел от земята каменно паве и ударил Ю. Т. в главата, след което удар с юмрук му нанесъл и Ц. С. Обвиняемият В. Х. се присъединил към тях и тримата обвиняеми продължили да нанасят удари с юмруци и ритници по главата и тялото на пострадалия и го повалили на земята, въпреки неговата съпротива. Свидетелят М. С. като видял нападението и факта, че Ц. С. носи пистолет в задния си джоб, избягал. Обвиняемият Д. Х. свалил от ръката на пострадалия часовника. След това обвиняемият Ц. С. извадил газ-сигналното оръжие, което носел, и заплашил опитващия да се изправи Ю. Т., че ще стреля в него, след което произвел изстрел във въздуха. Тримата обвиняеми се качили в товарния автомобил, с който се придвижвал пострадалият, и напуснали местопроизшествието заедно с вещите на Ю. Т. Изоставили автомобила в района на ул. „История Славянобългарская“, като взели със себе си вещите на пострадалия, които били на обща стойност 75 707.97 лв.

Ю. Т. съобщил на тел. 112 за случилото се. На мястото пристигнали екип на 02 РУ-СДВР и медицински екип, който транспортирал пострадалия до УМБАЛСМ „Пирогов“.

В резултат на побоя пострадалият получил контузия и множество хематоми, разкъсно-контузни рани, кръвоизливи, мозъчно сътресение и отоци, които му причинили временно разстройство на здравето, неопасно за живота.

В хода на разследването били извършени огледи на местопроизществие и били иззети следи и веществени доказателства, били извършени биологична и съдебно-медицински експертизи включително чрез ДНК анализ, съдебно-оценителна балистична и технически експертизи, били разпитани множество свидетели, били приложени редица справки и документи.

Тримата обвиняеми са български граждани. В. Х. и Д. Х са със средно образование, безработни, а Ц. С. е с висше образование и е трудово ангажиран. В. Х. е осъждан, другите двама обвиняеми са неосъждани.

Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително заседание.