По искане на Районна прокуратура-Стара Загора съдът задържа обвиняем за подпомагане на граждани на Афганистан да преминат незаконно през страната

11 Януари 2022 г.

По искане на Районна прокуратура-Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо С.Р., на 45 г., по бързо производство. Той е привлечен като обвиняем за това, че на 07.01.2022 г. на автомагистрала „Тракия“, обл. Стара Загора, с  цел да набави за себе си имотна облага – пари - сумата от 900 евро, чрез използване на товарен автомобил, марка „Рено“, противозаконно подпомагал повече от едно лице – девет мъже, граждани на Афганистан, да преминават в страната в нарушение на закона. Престъплението е квалифицирано по чл. 281, ал. 2, т. 1, пр. 1 и т. 5 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс.

До момента е установено, че на 07.01.2022г. около 21,25 ч. С.Р. е превозвал в товарното помещение на автомобила девет мъже, граждани на Афганистан. Те били без документи за самоличност. Чужденците били подпомогнати от неустановени лица и преминали границата. С.Р. се договорил да му заплатят при пристигане до крайната точка по 100 евро за всеки от тях. Той ги качил в товарния автомобил и се насочили в посока към гр. София по автомагистрала „Тракия“.

Съдът е уважил искането на Районна прокуратура-Стара Загора за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ и е приел, че се касае за висока степен на обществена опасност на престъплението и на извършителя му.

Определението на съда не е влязло в законна сила и подлежи на обжалване.