Районна прокуратура-Своге води разследване за противозаконно лишаване от свобода на млад мъж и изнудване

6 Януари 2022 г.

Под ръководството на Районна прокуратура-Своге се води разследване за противозаконно лишаване от свобода и изнудване. Престъпленията са квалифицирани по чл. 142а, ал.1 и по чл. 213а, ал. 1 от НК.

Досъдебното производство е било образувано на 05.01.2022 г. след постъпил сигнал за противозаконно лишаване от свобода на 21-годишния В.Д.

Към настоящия момент е извършен оглед на местопроизшествието, претърсване и изземване, проведени са разпити на свидетели, включително и пред съдия.

От събраните доказателства е установено, че на 01.01.2022 г., в продължение на часове - от 04,00 ч. до 13,00 ч., В.Д. бил насила държан в спално помещение на втория етаж на къща в гр. Своге. Спрямо него било упражнено насилие – нанесени удари с юмруци и с метална водопроводна тръба, както и завързване с кабел.

Междувременно майката на В.Д. получила обаждане по телефона. По време на разговора били й поискани пари, „за да не бъде убит синът й“. Жената разполагала само със 100 лева, които предала в района на ЖП гарата в гр. Своге.

Извършителите на престъпното деяние са установени – 19-годишните Е.Й. и П.М. С постановление на прокурор в Районна прокуратура-Своге двамата са привлечени в качеството на обвиняеми и са задържани за срок до 72 часа.

Обвиняемият Е.Й. е обвинен за противозаконно лишаване от свобода и изнудване, а съучастникът му П.М. - за изнудване.

Разследването продължава.