Софийска градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт за убийство на майка от дъщеря

5 Януари 2022 г.

Софийска градска прокуратура  (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски градски съд (СГС) по обвинението на 38-годишната К.Б., която умишлено умъртвила своята майка П.П. чрез нанасяне на не по-малко от 100 удара с ръце и крака в тялото и главата на П.П., като деянието е извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за убитата начин – престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 3 и т. 6, вр. чл. 115 от НК.

Обвиняемата К.Б. завършила средното си образование в България, след което учила в чужбина. Била зависима от алкохол, вземала и различни психоактивни вещества – марихуана, екстази, амфетамини, метаамфетамини, халюциногенни гъби. К.Б. често проявявала вербална и физическа агресия спрямо майка си П.П.

Според събраните по делото доказателства на 11.02.2021 г. около 13,00 ч. К.Б. била заедно с майка си в обитаваното от обвиняемата жилище в гр. София, ж.к. Христо Смирненски“. П.П. често посещавала дъщеря си в дома ѝ, за да я обгрижва и да заплаща битови сметки.

К.Б. изпратила майка си да ѝ купи бира и щом тя се върнала с бирата, обвиняемата започнала да я гони от жилището. П.П. обаче не си тръгнала, тъй като била свикнала с отношението на дъщеря си. Тогава К.Б. решила, че единственият начин да се освободи от присъствието на майка си, е да причини смъртта ѝ. Обвиняемата започнала последователно и със значителна сила да удря майка си по цялото тяло и в областта на главата, като по този начин ѝ причинила множество наранявания. Получените травми пряко довели до смъртта на П.П.

Когато установила, че майка ѝ не диша, обвиняемата се обадила първо на свой приятел и му казала за деянието си, след което позвънила на тел. 112 и съобщила, че е намерила майка си убита.

К. Б. била задържана същия ден. При огледа на местопроизшествието били иззети множество биологични следи и веществени доказателства, изготвени били съдебно-медицинска експертиза на труп, биологични и ДНК-експертизи на веществени доказателства, разпитани са свидетели, събрани са и други доказателства, които подкрепяли обвинението.

Била е извършена тройна комплексна психолого-психиатрична експертиза, от която било установено, че К.Б. страда от личностно разстройство – емоционално нестабилна личност, биполярно разстройство в ремисия, синдром на зависимост от употреба на алкохол. От извършените експертизи било установено, че към момента на извършване на деянието, обвиняемата е можела да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си.

Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително заседание по делото.