С обвинителен акт на Районна прокуратура – Варна мъж от село Славейково отива на съд за закана за убийство и за незаконно притежавана ловна пушка

5 Януари 2022 г.

С обвинителен акт на ТО Провадия при Районна прокуратура-Варна 63-годишният Н.Ф. отива на съд за две престъпления - по чл.144, ал.3 във връзка с ал.1 от НК и по чл. 339, ал. 1 от НК. Мъжът се заканил с убийство на свой съсед в село Славейково, насочвайки незаконно притежавана ловна пушка към него и отправяйки вербални заплахи, като така предизвикал основателен страх у потърпевшия.

На 15 юни 2021 година пострадалият мъж и неговата жена се намирали в двора на къщата си в село Славейково. Те вечеряли и слушали музика през тонколона. Около 23,30 часа Н.Ф. се приближил до оградата на своите съседи, без да казва нищо той хвърлил камък по тонколоната и я уцелил. След това влязъл в двора и насочил пушка към собственика на имота, като отправил към него и закани за убийство. Обвиняемият опитал да удари с приклада на пушката своя съсед, но не успял и напуснал дома му.

При последвала полицейска проверка било установено, че 62-годишният тогава мъж държал огнестрелно оръжие – ловна пушка, и 39 броя ловни патрони, подходящи за нея, както и две неогнестрелни оръжия – газов пистолет и въздушна пушка. Установено било също, че мъжът не притежава надлежно разрешително за притежание или съхранение на подобни оръжия.

Предстои делото срещу 63-годишния обвиняем да бъде насрочено за разглеждане в Провадийския районен съд. Ако бъде признат за виновен той може да получи наказание „лишаване от свобода“ до шест години за заканата с убийство и наказание „лишаване от свобода“ от две до осем години за престъплението по чл. 339, ал. 1 от НК.