Районна прокуратура-Плевен задържа за 72 часа извършител на въоръжен грабеж

4 Януари 2022 г.

В Районна прокуратура-Плевен се води досъдебно производство във връзка с извършен въоръжен грабеж в село Горни Дъбник, обл. Плевенска.

На 31.12.2021 година, около 06.05 часа, маскиран мъж отнел 115 лева и 5 броя кутии цигари от собственик на магазин в село Горни Дъбник, обл. Плевенска, спрямо когото употребил заплашване с газ сигнален пистолет марка „Ekol“, кал. 9 мм, с премахната муфа. 

В резултат на незабавно проведените издирвателни мероприятия и действия по разследването е установен извършителят на деянието –  М.А. на 51 години. Същият не е осъждан и не е криминално проявен.

В дома на М.А. е извършено претърсване и изземване, при което са намерени и иззети част от вещите - три броя кутии цигари и сумата от 10 лева, както и газ сигнален пистолет марка „Ekol“ кал. 9 мм с премахната муфа, пет патрона за газ сигнален пистолет, както и дрехите, с които е бил облечен по време на извършване на грабежа.

След привличането му в качеството на обвиняемо лице за престъпление по чл. 198, ал.1 от НК, с постановление на наблюдаващ прокурор, на 02.01.2022 година, М.А. е задържан за срок до 72 часа, в чиито рамки прокуратурата ще внесе искане в Районен съд-Плевен за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Разследването продължава под ръководството на РП-Плевен.