Съдът одобри исканията на Окръжна прокуратура-Шумен за „задържане под стража“ на четирима души, обвиняеми за произвеждане и държане на наркотични вещества в големи размери

31 Декември 2021 г.

Съдът одобри четири от петте искания на Окръжна прокуратура-Шумен и определи най-тежката мярка за неотклонение спрямо трима мъже и една жена, обвиняеми за производство и държане без надлежно разрешение, в съучастие, на високорискови наркотични вещества в големи размери, предназначени за разпространение. Втората жена, обвинена за същото престъпление, остава под „домашен арест“.

Петимата са задържани на 28 декември 2021 година, когато на територията на стара мелница, разположена в село Златна нива, са установени четири броя хладилни камиона, оборудвани с добра охладителна и отоплителна техника, пригодени за отглеждане на марихуана. Намерени са и иззети 1200 брой обрани растения, както и 400 растения в саксии. В помещение в самата мелница, пригодено за сушилня, са намерени и над 10 кг готова сушена продукция на стойност 65 000 лева.

Поради тежестта на престъплението, за което законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 до 12 години и „глоба“ в размер от 10 000 до 50 000 лева, прокуратурата внесе искания за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ на петимата. Шуменският окръжен съд одобри четири от тях и „задържа под стража“ тримата мъже - А.В. (47 г.), К.Д. (35 г.) и М.И. (34 г.) и една от жените - Л.П. (21 г.). С.С. (27 г.) остава под „домашен арест“.

Действия по разследване на случая продължават под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура-Шумен.