Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем турски гражданин, управлявал товарен автомобил след употреба на алкохол и предложил подкуп на пътен полицай

29 Декември 2021 г.

На 24.12.2021 г. на автомагистрала „Марица“ е била извършена проверка на турски гражданин, който шофирал товарна композиция в посока от България към Турция. Служител на РУ-Свиленград установил, че 36-годишният турски гражданин М.Г. управлявал моторното превозно средство след употреба на алкохол. За да продължи пътуването си, без да му бъде съставен акт за административно нарушение и да не бъде констатирано извършеното престъпление – управление на автомобил след употреба на алкохол, М.Г. дал дар от 50 евро на проверяващия пътен полицай. Служителят на МВР не взел парите и веднага уведомил дежурния разследващ полицай. Чуждият гражданин бил тестван с техническо средство „Алкотест Дрегер“, което отчело концентрация от 2,25 на хиляда алкохол в кръвта му.

По случая е образувано бързо производство, което се провежда от разследващ полицай.

По разпореждане на Окръжна прокуратура-Хасково, турският гражданин М.Г. е привлечен като обвиняем за това, че е дал подкуп на длъжностно лице, имащо качеството на полицейски орган, за да не извърши действия по служба – престъпление по чл. 304а, вр. чл.304, ал.1 от Наказателния кодекс. Той е обвинен и за това, че е управлявал моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда – престъпление по чл. 343б, ал.1 от Наказателния кодекс.

Спрямо М.Г. е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 2000 лв., както и мярка за процесуална принуда „забрана за напускане пределите на Република България”, освен с разрешение на Окръжна прокуратура-Хасково.

Разследването по случая продължава.