Районна прокуратура – Пловдив предаде на съд обвиняем за разпространение на порнографски материали с деца

23 Декември 2021 г.

Районна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт спрямо Д.Ч., на 59 г. Той е предаден на съд за това, че на 18.09.2020 г. в гр. Пловдив е разпространил чрез информационна технология порнографски материали, като за тяхното създаване са използвани деца, ненавършили 18-годишна възраст и лица, които изглеждат като такива - престъпление по чл. 159, ал. 4, т. 1, вр. ал. 2 от Наказателния кодекс.

Той е обвинен и за това, че на 19.01.2021  г. в гр. Пловдив е държал в компютър 3104 броя порнографски материали с деца под 18 години и лица, които изглеждат като такива. 

Обвиняемият Д.Ч. живеел в гр. Пловдив. Той ползвал преносим компютър в дома си, свързан с интернет. Д.Ч. проявявал интерес към порнография с участие на деца, като свалял от мрежата и съхранявал снимки и кратки филми с такова съдържание.

На 18 септември 2020 г. чрез специализирана система е било засечено, че Д.Ч.  е разпространил файлове, разпознати като детска сексуална експлоатация. По-късно е било извършено претърсване и изземване в дома му. На 19 януари 2021 г.  от жилището е бил иззет преносим компютър, на който Д.Ч. държал 3104 файла с порнографски материали с деца.

Предстои Районен съд-Пловдив да насрочи разпоредително заседание по делото.