Рецидивисти са осъдени на 6 години и 6 месеца затвор за кражба по обвинение на Софийска районна прокуратура

22 Декември 2021 г.

По внесен обвинителен акт на Софийска районна прокуратура на затвор са осъдени двама мъже за кражба, извършена в условията на опасен рецидив.

На 29.04.2021 г. Б.А. и Я.Ш. изкривили метална решетка и счупили прозорец на дърводелска работилница на ул. „ Рижки проход“ в гр. София. От нея двамата обвиняеми откраднали дърводелски машини и пособия на стойност 3704, 45 лева. Те събрали всички вещи в чували за боклук и след това ги продали на друг мъж за 150 лева, който на следващия ден ги занесъл на битака в кв.“Малашевци“ и ги препродал.

Престъплението е извършено в условията на опасен рецидив, тъй като и двамата обвиняеми са осъждани за тежки умишлени престъпление на „лишаване от свобода“ за не по-малко от една година.

Образувано е досъдебно производство, в хода на което са разпитани свидетели и са направени експертизи. Разследването е приключило с внасяне на обвинителен акт за престъпление по чл.196, ал.1, т.2, вр. чл. 195, ал. 1, т.3, вр. чл. 194, ал.1, вр. с чл. 29, ал. 1, б. „А“, вр. чл. 20, ал.2, вр. ал.1 от НК.

Софийски районен съд призна Б.А. и Я.Ш. за виновни по повдигнатото им обвинение, като наложи и на двамата наказание „лишаване от свобода“ за срок от 6 години и 6 месеца, което следва да се изтърпи ефективно при първоначален „строг“ режим.

Присъдите, постановени на Б.А. и Я.Ш., подлежат на протест и обжалване пред Софийски градски съд.