След незабавния протест на Окръжна прокуратура-Варна Апелативният съд определи „задържане под стража“ за мъжа, обвиняем за убийството на двама свои роднини

21 Декември 2021 г.

След като Окръжна прокуратура-Варна внесе незабавен протест във връзка с отхвърленото от съда искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 54-годишния мъж, обвинен в убийството на двама свои роднини, днес Апелативният съд в града определи „задържането му под стража“.

Представителят на Апелативна прокуратура-Варна настоя пред съда, че за престъплението, за което му е предявено обвинение, единствената законосъобразна мярка е задържането в ареста. Неприемливо, според държавното обвинение, е Л.С. да бъде под „домашен арест“ на адреса, на който живеят родителите на убитите.

Варненският апелативен съд сподели извода на първата инстанция, че от данните по делото може да се направи обосновано предположение за съпричастността на обвиняемия към тежкото умишлено престъпление. То се наказва с лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Съдебният състав се разграничи от становището на Варненския окръжен съд за липса на опасност от извършване на престъпление или укриване. Според въззивната инстанция и двата риска са реални, а извършеното  се отличава с изключително висока степен на обществена опасност.

Във връзка с обжалване от страна на обвиняемия на друго определение на Окръжен съд-Варна, по силата на което, след искане на Окръжната прокуратура, е бил принудително настанен за изследване в психиатрична клиника, в отделно производство, друг състав на Варненският апелативен съд потвърди взетото от първата инстанция решение. Л.С. остава за изследване в психиатрично заведение за срок от 30 дни.

След направена съдебно-психиатрична експертиза е установено, че 54-годишният Л.С. има неадекватно и опасно поведение, което предполага психично заболяване. Нуждата от задълбочено медицинско обследване е потвърдена от въззивната инстанция.

54-годишният мъж беше привлечен към наказателна отговорност за убийството на двама свои роднини – мъж на 49 години и жена на 51 години – престъпление по чл. 116 от НК.

Работата по доказване и документиране на деянието продължава под надзора и ръководството на Окръжна прокуратура-Варна.