Окръжна прокуратура – Пловдив предаде на съд обвиняем за трудова злополука, при която е причинена смъртта на работник на строеж

7 Декември 2021 г.

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт спрямо З.К., на 35 г. Той е предаден на съд за това, че на 16.01.2019 г. в гр. Пловдив при извършване на разтоварване на товар с автокран, като шофьор-кранист, поради немарливо изпълнение на занятие, е нарушил няколко разпоредби, свързани с безопасността на труда, и е причинил смъртта на К.К., на 52 г. Престъплението е квалифицирано по чл. 123, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Пострадалият бил общ работник на строяща се пететажна сграда на ул. „Любен Каравелов“ в гр. Пловдив. Той имал сключен трудов договор.

На 16 януари 2019 г. К.К. се намирал на площадка пред строежа, близо до терасите.  Там имало палет с тухли, които закачил като товар за крана. Обвиняемият З.К. трябвало да го повдигне и премести на петия етаж. 

Въпреки че нямал видимост, З.К. започнал да издига палета с тухлите. Когато стигнал до петия етаж, товарът блъснал фасадата на терасата. В резултат на това, една от тухлите се отчупила, паднала и ударила в областта на главата К.К., поради което настъпила смъртта му.

Според събраните доказателства обвиняемият не се е уверил, че няма хора в работната зона на съоръжението. Той е извършил неправилни действия при управлението на крана, довели до удрянето на палета в зидарията на терасата на петия етаж, при което паднала тухла и ударила К.К.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което З.К. е обвинен, е лишаване от свобода от една до шест години.

Делото ще се разгледа в разпоредително заседание, насрочено от Окръжен съд-Пловдив.