Окръжна прокуратура-Ловеч предаде на съд обвиняем, нарушил правилата за движение по пътищата и допуснал произшествие със загинал велосипедист

6 Декември 2021 г.

Окръжна прокуратура-Ловеч внесе в съда обвинителен акт срещу Р.Б. за това, че нарушил правилата за движение, като управлявал товарен автомобил с превишена скорост в населено място и по непредпазливост причинил смъртта на велосипедист - престъпление по чл.343, ал. 1, б. „в“, пр.1, вр. чл.342, ал.1 от НК.

Според обвинението, на 29.03.2018 г., около 12:55 часа, обвиняемият управлявал товарен автомобил към стопански двор, който се намирал на изхода на с. Дойренци, обл. Ловеч. Движил се със скорост от 55,74 км/ч, която е по-висока от разрешената до 50 км/ч за населено място. В този момент пред автомобила, на разстояние  от около 200 метра се движел  велосипед, управляван от пострадалия мъж. Виждайки велосипеда, обвиняемият се отклонил на ляво към насрещната лента с намерението да го изпревари. В това време велосипедистът, без да подаде сигнал за предприемане на завой, се отклонил на ляво и навлязъл в насрещната лента, пред камиона,  в посока отклонението към стопанския двор. Последвал удар между товарния автомобил и велосипеда, при който велосипедът паднали на земята. Пострадалият 50-годишен мъж бил транспортиран до МБАЛ-Плевен, където починал на 31.03.2018 г.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

* Съгласно чл.31, ал.3 от Конституцията на Република България  и чл. 16 от НПК обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.