Окръжна прокуратура-Ямбол задържа за срок от 72 часа молдовски гражданин, обвинен в контрабандно пренасяне на билкови сексуални стимуланти и хранителни продукти

26 Ноември 2021 г.

Окръжна прокуратура-Ямбол задържа за срок до 72 часа молдовския гражданин Д.М. Той е обвинен за това, че противозаконно пренесъл през границата на страната стоки за търговски цели в големи размери - билкови сексуални стимуланти и хранителни продукти. Престъплението е осъществено на 23.11.2021 г. на ГКПП-Лесово, обл. Ямбол. То е квалифицирано по чл.242, ал.1, б. „д“ от НК.

Стоковата контрабанда е открита благодарение на отличните действия на митническите служители, работещи на граничния пункт.

По време на разследването е установено, че общата стойност на контрабандните стоки възлиза на 165 699 лева. Те са били поставени в товарен автомобил, управляван от обвиняемия, който идва от Турция.

Д.М. е декларирал, че превозва групажна стока от Турция за Русия. Митническите служители селектират превозното средство за щателна митническа проверка, при която между декларираните стоки са открити недекларирани 7 825 опаковки паста в две разновидности, като и двата продукта представляват сексуални билкови стимуланти. В товара са открити също и недекларирани 5100 опаковки орехова паста, както и 700 броя продукт от пчелен мед.

Недекларираните общо 13 625 опаковки с контрабандно пренасяни продукти са иззети.

Окръжна прокуратура-Ямбол внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемото лице.