Прокурорите Дияна Иванова и Димитър Кайряков от Окръжна прокуратура – Варна получиха награди от конкурс в памет на италианския прокурор Джовани Фалконе

26 Ноември 2021 г.

Прокурорите от Окръжна прокуратура-Варна Дияна Иванова и Димитър Кайряков получиха грамоти за своя реален принос в ограничаване разпространението и употребата на наркотици, проституцията, детската порнография, корупцията, тероризма и изразената си подкрепа на каузи в полза на обществото, за формиране на хуманни модели на поведение у подрастващото поколение.

Наградата им бе присъдена в тазгодишното издание на конкурса в памет на италианския прокурор Джовани Фалконе – „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж“, който се организира от общината в Благоевград със съдействието на посолството на Италия от 2009 г. насам.

Целта на организаторите е да оценят приноса и да стимулират работата на професионалисти в сферата на правораздаването и сигурността – съдии, прокурори и полицаи, които защитават обществените интереси и авторитета на професията си.

Заместник-окръжният прокурор Иванова и прокурор Кайряков са наблюдаващи прокурори по досъдебното производство за незаконно пренасяне през границата на над 400 кг хероин, разкрит през февруари т.г. в контейнери, пристигнали на пристанище Варна – Запад от Дубай. Наркотикът е бил скрит в 487 пакета, разпределени в 71 ролки покривни платна с подложка (битумни ролки) с изрязани в тях тайници. Страна на произход на пратката е била Ислямска република Иран, а получател – българска фирма. Към наказателна отговорност за пренасяне в съучастие през границата на страната на високорискови наркотични вещества без надлежно разрешително са привлечени собственика на дружеството-получател и служител от митнически пункт, които са задържани под стража и към момента.

Грамотите бяха връчени на двамата магистрати на официална церемония пред колеги от административния ръководител на Окръжна прокуратура-Варна Красимир Конов.