Двамата германци, убили свой сънародник, остават в ареста след уважено от съда искане на Окръжна прокуратура-Добрич

25 Октомври 2021 г.

Състав на Добричкия окръжен съд уважи искания на Окръжна прокуратура-Добрич и определи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо двамата граждани на Федерална Република Германия, привлечени към наказателна отговорност за извършеното от тях убийство на друг немски гражданин по особено мъчителен за жертвата начин и с користна цел - престъпление по чл. 116, ал. 1 във връзка с чл. 115 от НК.

Престъплението е извършено в село Соколово на 20 октомври 2021 година. Първоначално досъдебното производство е започнато за престъпление по чл. 142, ал. 1 от НК във връзка с получен сигнал от гражданка на Федерална Република Германия, постоянно пребиваваща в България и живуща в селото, за това, че съпругът й – мъж на 59 години, също немски гражданин, постоянно пребиваващ в Р. България, бил отвлечен. Тя дори получила ултимативно писмо с искане за паричен откуп в размер на 100 000 лева, който да бъде събран в следващите 48 часа. Бележката била придружена от биологичен материал и пръстен, принадлежащ на отвлеченото лице.

В резултат на следствените действия, ръководени от прокурор от Окръжна прокуратура-Добрич и реализирани от служители на ОД на МВР - Добрич, ТД „Национална сигурност“ и сектор „БОП“ в града, за броени часове е разкрито, че се касае за извършено друго умишлено престъпление спрямо 59-годишния съпруг на жената – убийство.

Двама мъже – Р.К. (59 г.) и Т.К. (23 г.), баща и син, също граждани на ФР Германия, са установени като извършители на тежкото деяние и са привлечени като обвиняеми. Те са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор. В Добричкия окръжен съд е внесено искане за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“, което бе уважено и двамата обвиняеми остават в ареста.

Работата по доказване и документиране на престъплението продължава под ръководството на Окръжна прокуратура-Добрич.