Съдът уважи искането на СГП за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвинен за опит за убийство

18 Октомври 2021 г.

Съдът уважи искането на Софийска градска прокуратура за налагане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 51-годишния З. Б., привлечен към наказателна отговорност за опит за убийство – престъпление по чл. 115, вр. чл. 18, ал. 1 от НК.

След опит да убие бившата си приятелка във фризьорски салон в гр. София, обвиняемият се укрил в гр. Русе, където на следващия ден е задържан. Била му е взета и мярка „задържане под стража до 72 часа“. 

В хода на разследването e извършена съдебномедицинска експертиза, назначени са и други експертизи, необходими за разкриването на обективната истина.

Съдът прие мотивите на прокуратурата, че е налице обосновано предположение, че именно обвиняемият е съпричастен към извършеното престъпление. Налице е също реална опасност обвиняемият да се укрие и/или да извърши друго престъпление, ако по отношение на него бъде взета мярка за неотклонение, различна от „Задържане под стража“.

Мярката за неотклонение подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд.