По обвинение на Окръжна прокуратура-Ловеч мъж, допуснал пътнотранспортно произшествие с трима загинали и един пострадал, бе осъден с влязла в сила присъда

18 Октомври 2021 г.

Върховен касационен съд потвърди решение на Великотърновския апелативен съд и осъди, по повдигнатото от Окръжна прокуратура-Ловеч обвинение, мъж, допуснал пътно-транспортно произшествие от което последвала смъртта на три лица и средна телесна повреда на още едно лице. За престъпното деяние на извършителят бе наложено наказание пет години лишаване от свобода и лишаване от право да управлява МПС за срок от пет години.

И.Т. е предаден на съд от Окръжна прокуратура -Ловеч за това, че на 13.08.2017 г., на път София – Варна, в землището на с. Сопот, община Ловеч, при управление на лек автомобил БМВ, нарушил правилата за движение и по непредпазливост  причинил смъртта на трима - И.Ю, Н.Ю и Н.Ж и средна телесна повреда на В.Ю. Причина за възникване на пътния инцидент е начина за извършване на маневра „изпреварване“. При ясна видимост на правомерно движение на лек автомобил „Фиат“ в насрещната лента за движение, подсъдимият е навлязъл в същата с управлявания от него автомобил  и предприел изпреварване на колона от автомобили, без адекватна оценка на пътната обстановка, за да може безопасно да се завърне в напуснатата лента. При това завръщане, рязко и под ъгъл и без съобразяване на скоростта на движение  на попътно движещ се товарен автомобил, е реализиран първоначалния удар с него, довел до отклоняването му наляво и последващ удар с насрещно движещ се лек автомобил „Фиат“, в който се били пострадалите.

Решението на ВКС не подлежи на обжалване.