Районна прокуратура - Хасково наблюдава досъдебно производство за подпомагане на 12 граждани на Сирия да пребивават незаконно в страната

18 Октомври 2021 г.

Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение-Харманли наблюдава досъдебно производство за престъпление по чл.281, ал.2, т.4 и т.5, вр. ал.1 от Наказателния кодекс - за това, че на 17 октомври 2021 г. в гр. Харманли, в частен дом, с цел да набави за себе си имотна облага, противозаконно подпомогнал 12 чужди граждани да пребивават в страната в нарушение на закона.

На 17 октомври 2021 г. около 15,20 ч. полицейски служители от РУ-Харманли извършили проверка в частен дом в гр. Харманли. В него били открити 12 мъже, всички граждани на Сирия, на възраст от 10 до 40 г. Къщата, в която пребивавали, се обитавала от две жени и един мъж от гр. Харманли, които са задържани за срок от 24 часа по Закона за МВР.

Установено е, че чужденците са влезли в България от Турция през „зелена“ граница. Те били качени на товарен автомобил и откарани в къщата в гр. Харманли. Сирийските граждани са настанени в миграционен център.

По делото се извършват активни действия по разследването под надзора на Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение-Харманли.