Районна прокуратура-Велико Търново ръководи досъдебно производство за документно престъпление

15 Октомври 2021 г.

Районна прокуратура-Велико Търново ръководи досъдебно производство, образувано за  престъпление по чл. 308, ал. 2, вр. ал. 1 от НК – за съставяне на неистински официален документ – сертификат за поставена ваксина срещу COVID – 19, с цел да бъде използван. Това съобщиха днес на брифинг  Тихомир Шабов – районен прокурор  и Тотко Тотев – говорител на  Районна прокуратура-Велико Търново.

Надзорът на досъдебното производство се осъществява от прокурор от Районна прокуратура-Велико Търново. То е образувано от разследващ орган РУ – Велико Търново в ОДМВР – В. Търново на 13.10.2021 г.  На същата дата в РУ – Велико Търново била получена оперативна информация, за лице, което съдейства за издаване на сертификати за поставена ваксина срещу Ковид 19 без реално да е поставяна ваксина.

Незабавно след проверка достоверността на информацията е образувано досъдебно производство и започнала активна дейност на оперативния състав и разследващите полицаи под ръководството на Районна прокуратура-В. Търново за разкриване и документиране на престъпната дейност. За кратко време са установени поне четири лица, които си предавали последователно личните данни, след което обратно сертификатите, за да достигнат до „крайните потребители" и съответно са получавали заплащане за това.

Всички тези лица са задържани за до 24 часа, съгласно ЗМВР. Извършени са действия по разследването за събиране на доказателства, включително  са претърсени всички имоти на лицата.  В продължаващите действия е установена и съпричастност на друго лице от град Кюстендил, имащо отношение при посредничеството за издаване на сертификатите. Установено е и откъде са издадени същите, което е наложило извършване на действия по разследването по делегация в Медицински център в гр. Кюстендил. Те са извършени след разрешение на Районен съд-В. Търново, като продължават и към момента.

На този етап няма привлечени обвиняеми лица, тъй като все още се събират необходимите доказателства. Събраните до момента  доказателства насочват и за създаване на документи с невярно съдържание. Някои от установените „клиенти" вече се намират извън пределите на Р България.