Двамата чужденци, обвинени в извършване на документни и компютърни престъпления, и в пране на пари, остават в ареста

15 Октомври 2021 г.

Двамата чужди граждани, привлечени към наказателна отговорност за извършени престъпления, свързани със съставянето на неистински документи за самоличност с цел тяхното използване, компютърни престъпления, както и за пране на пари, остават в ареста. Състав на Окръжен съд-Варна уважи исканията на прокуратурата и им наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Те са задържани във връзка с досъдебно производство, наблюдавано и ръководено от прокурор от Окръжна прокуратура-Варна, с предмет източване на фирмени сметки на търговско дружество. Действията по разследването на случая са реализирани на 12 и 13 октомври 2021 год., на територията на града, съвместно с разследващи полицаи и полицейски служители от ОД МВР.

В резултат на това са намерени и иззети множество мобилни телефони, преносими компютри, пластики, за които има данни, че са използвани за изготвяне на неистински документи за самоличност, техническо оборудване за изготвянето им, както и други вещи, представляващи интерес за разследването. За източването на фирмените сметки е използван фишинг, чрез който е осигурен достъп на извършителите до сметките на дружеството, средствата са насочени към електронни портфейли на името на лица, предоставили своята самоличност за откриването им.

Действията по доказване и документиране на престъпната схема продължават под ръководството на прокурор от Окръжната прокуратура във Варна. Определенията на Варненския окръжен съд подлежат на обжалване пред по-горна инстанция в тридневен срок.