По искане на Районна прокуратура-Габрово задържаха мъж за отглеждане на марихуана, извършено в изпитателния срок на присъда за държане на наркотични вещества

15 Октомври 2021 г.

По искане на Районна прокуратура-Габрово, 42-годишен мъж е задържан под стража за отглеждане на марихуана – престъпление по чл. 354в, ал.1 от НК. Деянието е извършено от обвиняемия в изпитателния срок на предходно осъждане за държане на наркотични вещества.

Х.Х. е привлечен в качеството на обвиняем от Районна прокуратура-Габрово за това, че на 26.09.2021 г. и 03.10.2021 г.,  в землището на село в община Дряново, отглеждал 35 броя растения от рода на конопа (марихуана), с тегло на листната маса около 80 кг, в нарушение на Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите.

 Преценено е, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието и съществува опасност Х.Х. да се укрие или да извърши други престъпления. Обвиняемият е осъждан, като има предходна присъда  по чл.354а ал.3 т.1 от НК -  за държане на наркотични вещества, която е влязла в сила на 24.06.2021 г. След по-малко от три месеца, той отново е обвинен в престъпление с предмет наркотични вещества – за отглеждане на марихуана по чл.354в, ал.1 от НК. Деянието по настоящето досъдебно производство е извършено в изпитателния срок на предходната присъда. Поради това Районен съд-Дряново е уважил искането на прокуратурата за вземане на мярка за неотклонение задържане под стража спрямо лицето.

Разследването продължава под ръководството на Районна прокуратура-Габрово.