Районна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт за измама

15 Октомври 2021 г.

Районна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт спрямо А.К., на 38 г. Той е предаден на съда за това, че в периода 29.03.2018 г. до 14.06.2018 г., в условията на продължавано престъпление, в гр.Пловдив и в с. Неделево, обл. Пловдив, представяйки се под чуждо име – Александър, с цел да набави за себе си имотна облага, възбудил и поддържал заблуждение у приятелката си А.С., че се нуждае от различни суми пари, златни предмети и мобилни телефони, стойността на които впоследствие ще ѝ възстанови, като с това причинил на нея, на нейните родители и на др., имотна вреда в общ размер 36 493 лева. Престъплението е квалифицирано по чл.209 ал.1 вр. чл.26 ал.1 от Наказателния кодекс.

А.К. и пострадалата жена се запознали чрез интернет сайт, като по-късно се срещнали и на живо. Обвиняемият се представил с името Александър. Той твърдял, че притежавал охранителна фирма и е представител на чуждестранен бизнес партньор, който обзавеждал офис у нас. В тази връзка заблудил жената, че бил закупил оборудването за офиса, но не му достигали пари за скъп мобилен телефон. Пострадалата закупила такъв на лизинг и го дала на обвиняемия. По негово настояване и със същата версия, той поискал още два скъпи телефона. Жената нямала възможност да ги закупи на свои име. Тя помолила две нейни приятелки да направят това и обвиняемият получил исканите апарати.

Впоследствие той я заблудил и поискал пари за лечение на дете в чужбина, за откриване на банкови сметки, за плащане на осигуровки и за неустойки за освобождаване от охранителната фирма, което не отговаряло на истината.  Жената изтеглила няколко кредита, а така също искала пари от родителите си и нейни познати, които и предоставяли сумите, а тя ги давала на обвиняемия. А.К. ги харчел за лични нужди. Когато пострадалата започнала да си иска парите, той престанал да си вдига мобилния телефон. 

Установено е, че общата причинена вреда на пострадалата и нейните близки е в размера на 36 493 лева. Обвиняемият не е възстановил парите. По делото са разпитани множество свидетели, извършени са разпознавания, очни ставки и др.