По искане на Окръжна прокуратура-Варна, състав на Окръжен съд-Варна остави в ареста руски гражданин, издирван чрез Интерпол от Руската федерация, за присвояване в особено големи размери чрез измама

15 Октомври 2021 г.

По искане на Окръжна прокуратура-Варна състав на Варненския окръжен съд остави временно в ареста за срок до 40 дни 58-годишен руски гражданин. Той е обявен за международно издирване чрез Интерпол с искане за предаване във връзка с водено разследване срещу него за присвояване чрез измама на имущество в особено големи размери.

Според предоставената информация, той е участвал в група, която незаконно е иззела и прехвърлила правата за ползване на чуждо имущество. Под предлог, че оказва помощ в управлението, мъжът въвел в заблуждение администрацията на Федералната агенция по имуществата в Санкт Петербург, снабдявайки ги с фалшифицирани документи и се е разпоредил с имущество на Агенцията. По този начин групата нанесла щети за не по-малко от 305 000 000 рубли на Руската федерация.

Според руския Наказателен кодекс за това престъпление максималното предвидено наказание е „лишаване от свобода" за срок от 10 години. Деянието съставлява престъпление и според българския НК, който предвижда от 3 до 10 години затвор.

Определението на съда може да се обжалва пред Апелативен съд-Варна в тридневен срок.