Осъден за подкуп инспектор в Регионална здравна инспекция-Габрово по обвинение на Окръжна прокуратура-Габрово

20 Септември 2021 г.

С присъда от 20.09.2021 г. на Окръжен съд – Габрово е признат за виновен К.С. от гр. Габрово по обвинението, повдигнато срещу него  от Окръжна прокуратура-Габрово, за това, че в периода от януари 2019 г. до 01.06.2020 г., в гр. Габрово, при условията на продължаваното престъпление, в качеството си на длъжностно лице – „инспектор“ в Регионална здравна инспекция - Габрово, е поискал и приел облаги, които не му се следват – парични суми в различен размер от пет лица. Незаконните облаги обвиняемият получавал от управители на търговски обекти в града, от които е поискал обща сума от 7150 лева и е получил обща сума 6785 лева, за да ги предупреждава за предстоящи проверки от РЗИ гр. Габрово в заведенията им, за да не изпълни той служебните си задължения да бъдат съставяни актове за констатирани нарушения.

По делото е проведено съкратено съдебно следствие, като подсъдимият е признал изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се е съгласил да не се събират доказателства за тези факти.

За извършеното престъпление подсъдимият е осъден на една година и четири месеца лишаване от свобода и глоба в полза на държавата в размер на две хиляди лева. Изтърпяването на наказанието лишаване от свобода е отложено за срок от три години. Подсъдимият е лишен от право да упражнява професия и дейност в държавни контролни органи за срок от две години. Наред с това, съдът е  отнел в полза на държавата 105 лева като предмет на престъплението и го е осъдил да заплати 6680 лева - равностойността на липсващия предмет на престъплението.

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативен съд-Велико Търново.