Съдът остави в ареста турски гражданин с нидерландски паспорт, издирвани с ЕЗА, за отглеждане на канабис

14 Септември 2021 г.

Състав на Добричкия окръжен съд остави в ареста 49-годишния А.О., роден в Република Турция, с нидерландски паспорт, издирван в Кралство Нидерландия за отглеждане на растения канабис.

Той бил задържан на границата между България и Румъния, при ГКПП Дуранкулак, тъй като бил обявен за международно издирване в ШИС по искане на друга държава.

Европейската заповед за арест е издадена на 5 септември 2021 г., от съдия-следовател в гр. Зволе (Rechter - Commissaris) с цел изпълнение на наказание по влязла в сила присъда на Окръжен съд Оверайсел от 28 май 2021 г., с която А.О. бил осъден на 5 месеца „лишаване от свобода“, от които трябва да изтърпи 150 дни.

Мъжът е осъден за това, че заедно и в съучастие с друго лице или други лица, упражнявайки своя професия или занятие, е отглеждал и/или приготовлявал и/или обработвал и/или преработвал около 224 канабисови растения и/или части от тях, което е престъпление по Закона за упойващите вещества на Кралство Нидерландия.

Извършеното деяние е престъпление и по българския наказателен кодекс – престъпление по чл.354в, ал.1 от НК. Предвиденото наказание за това престъпление по нашето законодателство е „лишаване от свобода“ за срок от две до пет години.