Районна прокуратура-Варна ръководи досъдебно производство във връзка със случай на измама с набиране на средства за лечение в социална мрежа

9 Септември 2021 г.

Районна прокуратура-Варна ръководи досъдебно производство във връзка със случай, при който 34-годишен варненец използвал социалната мрежа „Фейсбук“ за набиране на средства за лечение на болни деца, като въвеждал в заблуждение потребителите й и набавял за себе си финансова облага.

С.С. е задържан на 8 септември 2021 г. от служители на ОД на МВР – Варна. След анализ на събраните до момента доказателства по случая мъжът е привлечен в качеството му на обвиняем за престъпление по чл. 209, ал. 1 във връзка с чл. 26, ал 1 от НК. Той не е известен на органите на реда и не е осъждан.

От свой профил в социалната мрежа обвиняемият публикувал зов за помощ за осигуряване на средства за лечение на две лица, като използвал снимките на реално съществуващи такива. За даряване на средствата той предоставил дарителска сметка на името на своята съпруга. В хода на разследването е установено, че се касае за фалшива благотворителна кампания.

Работата по случая продължава под ръководството на прокурор от Районната прокуратура във Варна. На С.С. е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“.