Заместник главният прокурор Десислава Пиронева участва в Международен симпозиум за високи постижения във върховните апелативни съдилища в гр. Анкара

3 Септември 2021 г.

Заместник главният прокурор при Върховна административна прокуратура Десислава Пиронева участва в Международен симпозиум за високи постижения във върховните апелативни съдилища. Събитието е част от церемонията по откриването на съдебната 2021-2022 г. и се проведе на 2 септември 2021г. в гр. Анкара, Република Турция. На симпозиума присъстваха представители на върховни съдилища и ръководители на прокуратури от 15 държави на 3 континента - Европа, Африка и Азия. 

„Форумът освен всичко друго, отчита и представя постиженията и развитието в правораздаването с обмен на добри практики между участниците, което несъмнено ще е от изключителна полза и за бъдещо сътрудничество на международно ниво, а и напредък за всяка от страните“, каза Десислава Пиронева, която е в гр. Анкара по покана на Председателя на Касационния съд на Република Турция Мехмет Акарджа. По време на симпозиума тя разказа на участниците за принципите на съдебната система в България, структурата на съда и на прокуратурата.

По време на Международния симпозиум за върхови постижения във върховните апелативни съдилища бе коментиран процесът за разработване на рамка за високи постижения във върховните апелативни съдилища в съдебните системи в света. Сред темите, които прокурорите и съдиите обсъдиха бяха ценностите на етиката, прозрачност в съдебната система, гарантиране на единството, последователността и разпространението на съдебната практика, съдебната инфраструктура – процедура и процеси, както и достъпа до правосъдие и общественото доверие в съдебните институции. 

След симпозиума заместник главният прокурор при ВАП Десислава Пиронева се срещна с Председателя на Касационния съд на Република Турция Мехмет Акаржа и главния прокурор на Турция Бекир Шахин. Тримата обсъдиха успешното сътрудничество между правораздавателните органи на двете страни.