Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем турски гражданин за контрабанда на златни накити за 152 800 лева

31 Август 2021 г.

На 30.08.2021 г., на ГКПП-Капитан Андреево, на трасе „Входящи товарни автомобили“, пристигнал товарен автомобил (влекач) с полуремарке, турска регистрация. Водачът, който е турски гражданин, представил редовни документи за превозвана групажна стока за Великобритания.

По метода „анализ на риска“ превозното средство било селектирано за щателна митническа проверка. Във фабрична кухина в шофьорската кабина на превозното средство митническите служители открили недекларирани изделия от жълт метал – 203 бр. пръстени, 52 бр. медальони, 10 бр. гривни и 10 бр. колиета. Според експертизата на вещото лице откритите бижутерийни изделия от жълт метал, с общо тегло 1910 грама, са от 14-каратово злато и са на обща стойност 152 800 лева.

Контрабандните златни накити и товарният автомобил са били задържани. По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор, под надзора на Окръжна прокуратура-Хасково.

По разпореждане на Окръжна прокуратура-Хасково, водачът на автомобила М.А., на 46 г., е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 242, ал. 1, б. „Д“ от Наказателния кодекс. Спрямо него е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 5000 лева, както му е наложена и „забрана за напускане пределите на Република България”.

Разследването по случая продължава.