Софийска районна прокуратура повдигна обвинение на мъж, заканил се с убийство на жена в условията на домашно насилие

31 Август 2021 г.

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 71-годишен мъж, заканил се с убийство на М.А., като това деяние би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му (престъпление по чл. 144, ал. 3, вр. ал. 1 от НК) и нарушил заповед за защита от домашно насилие (престъпление по чл. 296, ал. 1 от НК).

На 29.08.2021 г. около 13,00 часа в гр. София, в апартамент на ул. „Преки път“, обвиняемият Т.С. се заканил с убийство на М.А. с думите : „Ще те убия“ и започнал да я блъска с ръце в тялото. С това си деяние той нарушил забрана за приближаване на разстояние от 100 метра и задължението да се въздържа от домашно насилие спрямо М.А.

Престъплението по чл. 144, ал. 3 от НК, за което Т.С. е привлечен към наказателна отговорност, е наказуемо с „лишаване от свобода“ до 6 години, а престъплението по чл. 296, ал. 1 от НК – с лишаване от свобода до 3 години или глоба до 5000 лева.

Т.С. е задържан за срок до 72 часа, като наблюдаващият прокурор е преценил, че съществува реална опасност, ако не бъде задържан, обвиняемият да извърши друго престъпление, предвид факта, че с М.А. живеят на един адрес.

На 02.09.2021 г. предстои да бъде внесено искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.