Главният прокурор Сотир Цацаров: Прокуратурата, МВР и ДАНС действаха при изключителен синхрон в операция срещу незаконната миграция

2 Октомври 2015 г.

В 6 часа на 1 октомври 2015 г. на територията на цялата страна започна съвместна операция на Прокуратурата, МВР и ДАНС срещу незаконната миграция и организирането на т. нар. каналджийство. Създадена бе работна група от прокурори, служители на ДАНС и на МВР, която успя да анализира основните фигури в този незаконен бизнес, основните маршрути и рискови точки на територията на страната, заяви главният прокурор Сотир Цацаров на съвместен брифинг с главния секретар на МВР Георги Костов и със заместник-председателя на ДАНС Олег Петков.

В 6 часа на 1 октомври 2015 г. на територията на цялата страна започна съвместна операция на Прокуратурата, МВР и ДАНС срещу незаконната миграция и организирането на т. нар. каналджийство. Създадена бе работна група от прокурори, служители на ДАНС и на МВР, която успя да анализира основните фигури в този незаконен бизнес, основните маршрути и рискови точки на територията на страната, заяви главният прокурор Сотир Цацаров на съвместен брифинг с главния секретар на МВР Георги Костов и със заместник-председателя на ДАНС Олег Петков.

Операцията бе проведена в три направления. На първо място -  спрямо предварително определени, ясно идентифициран с профила си и с предмета на дейност контингент лица, които са превърнали  каналджийството в свой основен предмет на дейност. „Става дума за пряко ангажирани в тази дейност лица, които на практика осъществяват ръководството и контрола и на основните маршрути“, поясни главният прокурор. По второто направление той открои масовите проверки на територията на страната, най-вече в граничните райони, не само по границите с Турция и Гърция. Проверявани са и транспортни средства и сгради, където може да бъде осъществявана такава дейност.

Третото направление бе свързано с места за настаняване, идентифицирани като рискови – София, Драгоман, Видин, Монтана. Проверени са хотели, хостели, къщи за гости, както и много други помещения, включително и изоставени, за които има данни, че са използвани за етапно настаняване и транзит.

От страна на МВР бе ангажиран значителен ресурс от сили на жандармерията в множество райони на страната. Органите на ДАНС осъществяваха информационното и аналитичното обезпечаване на цялата операция. Едновременно с това, на всички места, където се провеждаше операцията, бяха организирани съответните прокурорски органи с готовността незабавно да организират и ръководят извършването на процесуално-следствени действия там, където се разкрият данни за престъпления.

„Органите на прокуратурата, МВР и ДАНС са длъжни да направят максималното, за да противодействат на незаконната миграция. Днес отчитаме резултатите от общата мобилизация и общите усилия. Не сме със самочувствието, че провеждайки тази специализирана операция в пълен синхрон между трите институции, сме решили проблема в страната, но безспорно това е пътят за решението. Пътят, който ние можем да осъществим е пътят на наказателната репресия, това са правомощията на трите институции. Проблемът е важен и от огромно значение за всички български граждани. Говорим за задържани групи лица, превозвани, укривани в сгради. Намираме се в ситуация, при която трагедията на тези хора се експлоатира от ясно изградени групи, канали и организация, които представляват машина за транзитирането им и ги ползват за източник на незаконни доходи. Опитваме се да противодействаме активно. Операции от подобен род няма да останат изолирани и ще са част от ежедневната ни работа“, допълни главният прокурор.

Непосредствено преди началото на операцията влязоха в сила измененията на НК, които предвиждат нови състави на такива престъпления. Това е от голямо значение за противодействието на този вид незаконна дейност, заяви в заключение главният прокурор Сотир Цацаров.

В операцията участваха 1639 служители на МВР и близо 300 единици техника. Проверени са 9702 лица, 5209 моторни превозни средства, 955 обекта и местности. Установени и задържани са 501 незаконно пребиваващи в страната чужденци и 46 лица, за които има информация, че се занимават с каналджийство. Образувани са общо 38 досъдебни производства в различни апелативни райони на страната, съставени са 177 акта за административно нарушение. В домовете на дирекция „Миграция“ са настанени 24 чужди граждани. Иззети са 20 къси и дългоцевни оръжия, газов пистолет и въздушна пушка и 80 боеприпаса от различен калибър, обобщи главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов данните от 24-часовата  мащабна полицейска операция на територията на страната, която на места продължава и днес. Той открои и някои по-характерни случаи:

 

В централната част на София е проверен хостел, в който са установени 18 нелегално пребиваващи граждани на Сирия. Задържана е собственичката на хостела. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 281 от НК. Материалите са докладвани в СРП.

В сграда на фирма за промишлена вентилация на територията на София са установени 37 граждани на Афганистан, нелегално пребиваващи на територията на страната. Те са задържани за срок от 24 часа по ЗМВР, а срещу ползвателя на имота е образувано досъдебно производство.

Отново на територията на София е задържан автомобил Фолксваген Пасат, в който са установени 6 чужди граждани от Афганистан без документи. Водачът не е притежавал документи за правоуправление на МПС, задържан е и срещу него е образувано досъдебно производство за каналджийство.

На адрес в столичния кв. „Модерно предградие“ са установени 68 незаконно пребиваващи чужденци, от които 50 се представили за сирийци и 18 - за афганистанци. Срещу собственика е образувано досъдебно производство по чл. 281 от НК.

Около 13.10 ч. на АМ-Тракия полицейски служители спират за проверка микробус „Фолксваген Транспортер”. При вида на униформените шофьорът прави опит да избяга в посока стопанство Враня. В каросерията на микробуса са установени 27 чужди граждани, вероятно афганистанци, без документи за самоличност. По случая е образувано досъдебно производство.

В товарен вагон на гара Свиленград са установени 19 чужди граждани без документи.

На територията на Хасково е задържан чужд гражданин, постоянно пребиващ на територията на страната. При обиск у него са открити 15 000 евро и 1850 лева, за които той не успял да даде обяснение. Установено е, че чужденецът е пребивавал в района на българо-турската граница -  в ползваните от него мобилни телефони са намерени снимки и GPS координати за участъци от границата. По случая е образувано досъдебно производство за каналджийство.

На бензиностанция на входа на Бургас, в микробус „Фолксваген“, след предварителна оперативна работа са открити 43-ма незаконно пребиваващи афганистански граждани, трафикирани от двама български граждани.  В с. Калотина, община Драгоман, в микробус са открити 32-ма чужди граждани  - от Афганистан, Иран, Пакистан. Водачът и придружаващите го са задържани, срещу тях се води досъдебно производство.

Получихме ценна подкрепа от ДАНС по логистичното обезпечаване на операцията. Координацията бе осигурена на изключително ниво, осигурена от ВКП. От страна на МВР, участваха всички структури с оперативни правомощия – ГД „Национална полиция“, основно ГД „Гранична полиция и, разбира се, ГД „Борба с организираната престъпност“, уточни главният секретар на МВР.

ДАНС взе активно участие при провеждането на операцията в оперативен и информационен план. Съвместно с МВР бе очертан кръгът от лица, съпричастни към незаконната миграционна дейност. ДАНС подпомогна органите на МВР с предоставянето на оперативна информация за установяването на адреси, МПС, използваните мобилни връзки от ангажираните с каналджийска дейност, както и в процеса на разкриване и документиране на престъпната дейност. Това е правилният път – взаимодействие на трите институции, при което постигнахме сериозен резултат, заяви заместни -председателят на агенцията Олег Петков.

По време на брифинга с участието на Прокуратурата, МВР и ДАНС стана ясно, че е проведена и операция на специализираното звено „Антикорупция“ (СЗА). В резултат на работата на „Вътрешна сигурност“ на агенцията,  СЗА е задържало служител на ДАНС. Служителят е бил обект на оперативен интерес във връзка с изнасяне на информация за разработки по линия на контрабандата на заинтересовани лица. 

И в момента се извършват действия по разследване в служебните помещения на служителя и в ползваните от него МПС. Става дума за изнасяне на документи с класифицирана информация, повечето от които са свързани с планирани действия на агенцията и прокуратурата при противодействие на контрабанда и икономическата престъпност. Резултатът в някои случаи се е изразявал в липсата на резултати при такива операции, поради подадена изпреварващата информация, поясни главният прокурор Сотир Цацаров.