СГП предаде на съд групата на Антон Петров, занимаваща се с набиране на жени с цел проституция

24 Септември 2015 г.

Софийска градска прокуратура /СГП/ внесе в Специализирания наказателен съд /СНС/ обвинителен акт срещу Антон Петров, Мирослав Йончев, Николай Пиронков, Цветко Цветков и Виктор Иларионов за ръководене и участие в организирана престъпна група, чиято цел е била да „вербува” млади жени, които да проституират в България и чужбина.

Софийска градска прокуратура /СГП/ внесе в Специализирания наказателен съд /СНС/ обвинителен акт срещу Антон Петров, Мирослав Йончев, Николай Пиронков, Цветко Цветков и Виктор Иларионов за ръководене и участие в организирана престъпна група, чиято цел е била да „вербува” млади жени, които да проституират в България и чужбина.

На Антон Петров е повдигнато обвинение за това, че за времето от януари 2010 г. до 29.05.2012 г., е ръководил организирана престъпна група (ОПГ), създадена с користна цел – да набира и приема жени, които независимо от съгласието им да бъдат използвани за развратни действия. Проституиращите момичета са получавали облаги за извършваните от тях действия, а в някои случаи облаги само са им били обещавани от извършителите. 

В тази група, ръководена от Петров, са участвали Мирослав Йончев, Николай Пиронков и Цветко Цветков. На всеки едни от тях са повдигнати обвинения по чл. 321, ал. 3, пр. 2, вр. ал. 2 от НК.  Освен това Пиронков е обвинен и за това, че в съучастие с Виктор Иларионов е набрал друга жена с българско гражданство да бъде използвана за развратни действия, като й била обещавана облага - престъпление по чл. 159а, ал. 2, т. 6, пр. 1, вр. ал. 1, пр. 1, алт. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК. Това се е случило в периода от месец септември 2011 г. до 29.05.2012 г. в град София.

Схемата на групата за намиране на момичета за „секс-услуги” започнала още през 2008 г. Една от жените е била използвана заради добрите си контакти в агенции за манекени, за привличане на млади и красиви жени за „предоставяне на сексуални услуги срещу заплащане на платежоспособни мъже”. Обвиняемият Пиронков предложил на същата жена да „работи” за 600 лв. за час, 800 лв. за 3 часа и 1000 лв. за цяла нощ. Той подчертал, че половината от изработената сума ще се дава на нея, а другата половина на извършителите. След няколко месеца Йончев и Пиронков заявили, че се налага известна промяна в дейността й, като самата тя да започне да намира други момичета, които да предлагат сексуални услуги. Жената приела и се свързвала с 8 момичета, които започнали проституират и да се отчитат на групата.

Организацията действала около две години и половина по тази схема, като през това време активно се включил и Цветко Цветков. През 2011 г. настъпила промяна, като Антон Петров се утвърдил като лидер на  организираната престъпна група, дори няколко пъти разрешавал и възникнали спорове между обвиняемите. Взето било решение да се направи  разделение на момичетата в два класа с различни цени. В клас първи трябвало да влизат момичета, предоставящи сексуални услуги на по ниски цени  – 400 лв. за 1 до 2  часа, 600 лв. за услуга за 3 до 4 часа и 800 лв.  за ангажимент за цяла нощ или за такъв извън София. В клас втори влизали по-елитни момичета, като тяхната „тарифа” била с 200 лв. по-висока.

Същевременно в цялата схема се включил и Виктор Иларионов, на когото  са повдигнати и други 3 обвинения. Те са за престъпления по чл. 159а, ал. 2, т. 6, пр. 1, вр. ал. 1, пр. 4, алт. 1 от НК.  На различни дати в периода от 23.01.2012 г. до 29.05.2012 г. в град Антверпен, Кралство Белгия, той приел четири жени с българско гражданство, с цел те да бъдат използвани да проституират. На някои от тях Иларионов е давал пари за това, че са се съгласили да ги „наеме”, а на други само е обещал възнаграждение. След като посрещал жените в Антверпен, Иларионов изрично им заявявал, че очаква от всяка една от тях по 1 700 евро на месец, независимо от изработеното от тях. По-късно обаче променил „тарифата”, която искал за себе си на – 2 400 евро от всяка жена.

На 29.06.2012 г. криминалната дейност на посочените обвиняеми лица била преустановена със задържането им от полицейски служители.