След уважен протест на Варненската окръжна прокуратура Апелативният съд измени наказание за палеж на автомобил и постанови ефективна присъда

14 Май 2021 г.

След уважен протест на Окръжна прокуратура-Варна Апелативният съд отмени условното наказание на подсъдим за палеж на автомобил, като постанови ефективно присъда. К.Т. от гр. Варна бе осъден с „лишаване от свобода“ за срок от една година при първоначален общ режим.

Младият мъж е бил привлечен като обвиняем от Окръжната прокуратура и признат за виновен от Варненския окръжен съд за това, че като непълнолетен е запалил лек автомобил, причинявайки значителни имуществени вреди. При пожара били увредени още четири коли, магазин и четири апартамента на ул. „Д-р Борис Окс” във Варна.

През нощта на 30 април 2017 г. непълнолетния тогава К.Т. умишлено залял със запалителна течност лек автомобил, паркиран пред жилищен блок, запалил го и избягал. Предварително момчето подготвило бутилка и я напълнило с бензин и дизел от бензиностанция. Огънят се разразил и обхванал околните автомобили, част от имуществото на магазин и жилищната сграда.

Първата инстанция наказала подсъдимия с лишаване от свобода за срок от една година, отложено с изпитателен срок от 2 години, през който той бил задължен на периодични срещи с пробационен служител.

Прокуратурата протестира решението на Окръжния съд като настоя за увеличаване на наказанието и ефективно изтърпяване. След анализ на всички доказателства, въззивната инстанция отмени освобождаването от изтърпяване на наказанието и свързаната с това пробационна мярка и измени присъдата.

Решението на Апелативния съд подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.