Окръжна прокуратура – Русе отчита увеличен брой на внесените в съда дела и предадените на съд лица

13 Април 2021 г.

Прокурорите от района на Окръжна прокуратура – Русе отчитат увеличен брой на внесените в съда дела и предадените на съд лица през 2020 година. Данните бяха представени по време на годишното отчетно събрание за дейността на Окръжна прокуратура – Русе, което се проведе на 12.04.2021 г. На събранието присъстваха окръжния прокурор Георги Георгиев, районния прокурор Яна Илиева и чрез интернет-връзка, заместникът на главния прокурор Даниела Машева, апелативният прокурор Таня Недкова и директорът на ОД на МВР – Русе Теодор Атанасов.

Окръжният прокурор Георги Георгиев отчете, че през предходната година е увеличен брой на внесените в съда дела и предадените на съд лица, които са се увеличили с над 100 през последните 2 години. Делът на върнатите дела и влезлите в сила оправдателни присъди е само 1 % от общия брой.

Исканията за задържане под стража са се увеличили с над 30% за последните 2 години, а 92% от тях са уважени от съда.

Внесени са дела за опит за контрабандно пренасяне през ГКПП „Дунав мост“ на над 120 кг. хероин от двама български граждани.

Общият размер на дължимите данъци по внесените в съда обвинителни актове за данъчни престъпления е над 830 000 лева, от които близо 70 000 вече са възстановени по сметка на републиканския бюджет.

Ръководството на прокуратурата поздрави прокурорите от Русе за добрата работа през годината и им пожела нови успехи.